LATEST ARTICLES

Arësye dhe kotësi

Veset e intelektualëve? Eksibicionizëm dhe shpërfillje e ndjenjës së përbashkët. I ka demaskuar Paul Johnson, historian dhe dashnor i lirisë.   Understatement ishte pika e fortë e tij. Ndoshta për këtë obituary i Paul Johnson, i vdekur pak ditë më parë në moshën 94 vjeçare, ka kujtuar më shumë polemistin sesa historianin, më shumë gazetarin sesa mendimtarin. Megjithatë, rast i rrallë...

Lufta midis planeve të paqes në Ukrainë

Thuajse në të gjitha luftërat, të gjithë konkurrentët deklarojnë se duan paqen dhe se janë të gatshëm të negociojnë. Të kuptohemi, duan paqen e tyre; atë që synojnë të imponojnë edhe me armë. E ka pohuar kohët e fundit zëdhënësi i Vladimir Putinit, Dmitrij Peskov, duke deklaruar se Moska kurrë nuk do t’i pranojë parakushtet për të filluar negociatat...

A donte Gorbaçiovi ta shkatërronte Bashkimin Sovjetik? A mund të ekzistonte akoma sot Bashkimi Sovjetik?

A mund t’i përfundojë putinizmi reformat? Pyetje rreth perestroikës që ngurronit t’i bënit, edhe kaq vite më pas   Më 25 prill të vitit 1985, Komiteti Qendror i Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik mbajti një seancë plenare që tani konsiderohet si fillimi i perestroikës. Këto transformime qenë të lidhura drejtpërsëdrejti me Mikhail Gorbaçiovin, Sekretari e Përgjithshëm i ri popullor i partisë. Po...

Lufta e klasave e 1877 që Shtetet e Bashkuara e kanë zhdukur

Në verën e 1877, 1 milion punëtorë bënë grevë dhe u ndeshëm me policinë në qytete të ndryshme amerikane. Qe thuajse një luftë e dytë civile, por kësaj radhe të kundërvëna krahu i punës dhe kapitali. Megjithatë është harruar.   Greva e parë kombëtare në historinë e Shteteve të Bashkuara ka pasur një origjinë mjaft të thjeshtë. Më 16 korrik 1877,...

Papa europian

“Filozof, teolog, poliglot, pianist, Ratzinger ka mishëruar një botë që po vdes”. Intervistë me filozofin Michel Onfray. “Fuqia e një qytetërimi është e shoqëruar gjithmonë nga feja që e legjitimon. Kur feja gjendet në një fazë rënëse, edhe qytetërimi është; kur ndodhet në një fazë rënëse, qytetërimi kalbet; kur feja vdes, qytetërimi jep frymën e fundit bashkë me të. Duke...

Kina i dorëzohet virusit

Rihapja e vendit shënon daljen zyrtare nga emergjenca e pandemisë, por braktisja e politikave zero covid do të ketë një kosto njerëzore dhe ekonomike shumë të lartë, të cilës do jetë e vështirë t’i mbahet gjurma, pasi Pekini nuk jep informacione.   Përpara spitalit popullor të Dezhou, një qytet me 6 milion banorë në provincën bregdetare Shandong, një e moshuar mbi...

Nuk ka më diva të vërtetë. Duken të gjithë sikur ia kanë mbathur nga shtëpia

90 vjeçari Enrico Luccherini ka shpikur zanatin e press agent në Itali. «Por ishte një epokë tjetër», tregon sot, «do të mjaftonte të gjendej thjeshtësia e Mastroianni».   Njeriu është allah allah, argëtues. 90 vjeç, batutën gati, Enrico Lucherini ka shpikur në Itali zanatin e press agent të kinemas, duke krijuar yjet, divizmin, grindjet në sheshxhirim sikur të ishin të vërteta,...

Shërbime sociale

Uebi, për atë sesi funksionon sot, nuk funksionon mirë. Ngjitja e kompanive të mëdha teknologjike dhe sidomos e qasjes tyre tregëtare ndaj jetës online e ka bërë pjesën e banuar të internetit një vend për më tepër të privatizuar, i ndërtuar për t’i shërbyer interesave tregëtare të pak kompanive gjithnjë e më të fuqishme. Kjo ngjitje ka ndodhur me...

Ende shumë pengesa në rrugën e paqes

Në Kosovë tensionet midis komunitetit serb dhe pjesës tjetër të popullsisë vazhdojnë të krijojnë kriza të rrezikshme, por një marrëveshje midis Prishtinës dhe Beogradit është e mundur.   Krizat në Kosovë ndjekin një skemë të qartë. Fillojnë me një përplasje midis liderëve serbë dhe kosovar, me të dytët që japin një ultimatumit të parëve që të bëjnë diçka apo ngrihen barrikada...

Kriptovaluta: Kutia e Pandorës e risisë financiare

Në financë (por jo vetëm) ka filluar era e transaksioneve të mëdha. Një botë fakt i ri i teknologjive dixhitale ekspoenciale ku është gjithnjë e më e vështirë të kuptohet se cilët janë kufijtë e risisë financiare respektivisht tregut dhe ekonomisë reale. Produktet e reja e financës së strukturuar dhe financës virtuale përfaqësojnë territore të paeksploruara që duhen kuptuar...