Samurai i mediave

Kriminel apo manjat, sportist apo spiun. Shoriki Matsutaro nuk qe vetëm botues. E bëri “Yomiuri Shimbun” gazetën më të lexuar të botës.   8 milion kopje...

Luftërat e familjes Sulzberger

New York Times, 170 vite histori me shumë skupe dhe disa rrëshqitje. Është një familje e vetme në drejtim, sot e zhgënjyer nga Joe...

Siberia: Një vend, mijëra popuj

Nëse Rusia është një vend ekstremesh, Siberia është akoma më shumë. I ftohëti siberian është proverbialisht i njohur edhe në Europë, por jo të...

Vizionari

Nga Hangzhou tek yjet. Kush ishte vërtet Mario Tchou, inxhinieri kinez i lindur në Itali që donte të revolucionarizonte Olivetti dhe teknologjinë.   Imagjinoni se çfarë...

Hilary Mantel: Lamtumirë Britani, nuk je më cool

Farewell. Lamtumirë Angli. Mbretëria dëshiron t’ia mbathë. Megjithatë është jashtëzakonisht angleze, pasi ka jetuar në Botswana e Dubai. Por tani zbulon për Robinson: «Dua...

Ëndërra e gjatë e kompjuterit bullgar

ËNë pranverën e 1989 një virus informatik filloi të sulmojë kompjuterët në Europë, në Shtetet e Bashkuara dhe në Azi. Çdo nisje të 16-të...

Beteja e parë hipersonike e US Army

Arma hipersonike Vazhdon procesi i zhvillimit të armëve hipersonike në Shtetet e Bashkuara. Në fillimin e tetorit, Batalioni i V i Regjimentit të 3 i...

Spanjë: Anatomia e katër dekadave

Vënia në diskutim e narrativës zyrtare lidhur me grushtin e shtetit të tentuar të 23 shkurtit 1981 në Spanjë, mund të trondisë disa shtylla...

«Neptune Spear», dita kur Shtetet e Bashkuara vranë bin Laden

I gjetur pas një dekade kërkimesh, më 2 maj 2011 presidenti amerikan Barack Obama njofton në direkte televizive botërore se terroristi saudit Usama Bin...

Irani, Rusia dhe Kina

A mund të bëhet realitet një «perandori e re mongole»? Më 2013 u botua libri i Thomas Flichy de La Neuville, i titulluar Chine, Iran,...