LATEST ARTICLES

Veset e intelektualëve? Eksibicionizëm dhe shpërfillje e ndjenjës së përbashkët. I ka demaskuar Paul Johnson, historian dhe dashnor i lirisë.   Understatement ishte pika e fortë e tij. Ndoshta për këtë obituary i Paul Johnson, i vdekur pak ditë më parë...
Thuajse në të gjitha luftërat, të gjithë konkurrentët deklarojnë se duan paqen dhe se janë të gatshëm të negociojnë. Të kuptohemi, duan paqen e tyre; atë që synojnë të imponojnë edhe me armë. E ka pohuar kohët e fundit...
A mund t’i përfundojë putinizmi reformat? Pyetje rreth perestroikës që ngurronit t’i bënit, edhe kaq vite më pas   Më 25 prill të vitit 1985, Komiteti Qendror i Partisë Komuniste të Bashkimit Sovjetik mbajti një seancë plenare që tani konsiderohet si fillimi...
Në verën e 1877, 1 milion punëtorë bënë grevë dhe u ndeshëm me policinë në qytete të ndryshme amerikane. Qe thuajse një luftë e dytë civile, por kësaj radhe të kundërvëna krahu i punës dhe kapitali. Megjithatë është harruar.   Greva...

Papa europian

“Filozof, teolog, poliglot, pianist, Ratzinger ka mishëruar një botë që po vdes”. Intervistë me filozofin Michel Onfray. “Fuqia e një qytetërimi është e shoqëruar gjithmonë nga feja që e legjitimon. Kur feja gjendet në një fazë rënëse, edhe qytetërimi është;...
Rihapja e vendit shënon daljen zyrtare nga emergjenca e pandemisë, por braktisja e politikave zero covid do të ketë një kosto njerëzore dhe ekonomike shumë të lartë, të cilës do jetë e vështirë t’i mbahet gjurma, pasi Pekini nuk...
90 vjeçari Enrico Luccherini ka shpikur zanatin e press agent në Itali. «Por ishte një epokë tjetër», tregon sot, «do të mjaftonte të gjendej thjeshtësia e Mastroianni».   Njeriu është allah allah, argëtues. 90 vjeç, batutën gati, Enrico Lucherini ka shpikur...
Uebi, për atë sesi funksionon sot, nuk funksionon mirë. Ngjitja e kompanive të mëdha teknologjike dhe sidomos e qasjes tyre tregëtare ndaj jetës online e ka bërë pjesën e banuar të internetit një vend për më tepër të privatizuar,...
Në Kosovë tensionet midis komunitetit serb dhe pjesës tjetër të popullsisë vazhdojnë të krijojnë kriza të rrezikshme, por një marrëveshje midis Prishtinës dhe Beogradit është e mundur.   Krizat në Kosovë ndjekin një skemë të qartë. Fillojnë me një përplasje midis...
Në financë (por jo vetëm) ka filluar era e transaksioneve të mëdha. Një botë fakt i ri i teknologjive dixhitale ekspoenciale ku është gjithnjë e më e vështirë të kuptohet se cilët janë kufijtë e risisë financiare respektivisht tregut...