Ukraina në të vërtetë

Ukraina në të vërtetë

280
0
NDAJ

Për të gjithë ata që pyesin: Pse Ukraina është e rëndësishme?

 

Si klasifikohet kombi i Ukrainës:

Vendi i 1 në Europë për rezerva të provuara mineralesh uraniumi;

Vendi i 2 në Europë dhe i 10 në botë në termat e rezervave të mineralit të titaniumit;

Vendi i 2 në botë në termat e rezervave të eksploruara të mineralit të manganezit (2.3 miliard ton, domethënë 12% e rezervave botërore);

Rezerva e 2 më e madhe e mineralit të hekurit në botë (30 miliard ton);

Vendi i 2 në Europë për rezervat e mineralit të mërkurit;

Vendi i 3 në Europë (vendi i 13 në botë) për rezervat e shale gas (22 trilion metra kub), vendi i 4 në botë për vlerën totale e rezervave natyrale;

Vendi i 7 në botë për rezervat e qymyrit (33.9 miliard ton);

 

Ukraina është një vend bujqësor:

Vendi i 1 në Europë për sipërfaqe mbjellëse;

Vendi i 3 në botë për sipërfaqen e truallit të zi (25% të vëllimit botëror);

Vendi i 1 në botë për eksportimin e lulediellit dhe vajit të lulediellit;

Vendi i 2 në botë për prodhimin e orizit dhe vendi i 4 në eksportin e orizit;

Prodhuesi i 3 dhe eksportuesi i 4 i mirit në botë;

Prodhuesi i 4 botëror i patates;

Prodhuesi i 5 i thekrës në botë;

Vendi i 5 në botë për prodhimin e bletëve (75000 ton);

Vendi i 8 në botë për eksportin e grurit;

Vendi i 9 në botë për prodhimin e vezëve të pulës;

Vendi i 16 në botë në eksportin e djathërave.

Ukraina mund të plotësojë nevojën ushqimore e 600 million njerëzve.

Ukraina është një vend i industrializuar:

Vendi i 1 në Europë në prodhimin e amoniakut;

Vendi i 4 në sistemin e gazsjellësve natyrorë më të mëdhenj të Europës në botë (142.5 miliard metra kub të kapacitetit të fluksit të gazit në Bashkimin Europian);

Vendi i 3 në Europë dhe i 8 në botë për kapacitetin e instaluar të centraleve bërthamore;

Vendi i 3 në Europë dhe i 11 në botë për nga gjatësia e rrjetit hekurudhor (21700 kilometra);

Vendi i 3 në botë (pas Shteteve të Bashkuara dhe Francës) në prodhimin e lokalizuesve dhe aparaturave të lokalizimit;
Eksportuesi i 3 i hekurit në botë;

Eksportuesi i 4 botëror i turbinave për centralet bërthamore;

Prodhuesi i 4 botëror i lëshuesve të raketave;

Vendi i 4 në botë në eksportin e argjilës;

Vendi i 4 në botë në eksportin e titaniumit;

Vendi i 8 në botë në eksportet minerale dhe koncentratet;

Vendi i 9 në botë në eksportet e produkteve të industrisë së mbrojtjes;

Prodhuesi i 10 i çelikut në botë (32.4 milion ton).

 

Përgatiti

ARMIN TIRANA

LEAVE A REPLY