Letersi

Letersi

Dostojevski 1821 – 1881 – 2021

Do të jenë 200 vjet nga lindja (11 nëntor) dhe 140 nga vdekja (9 shkurt), por shkrimtari rus nuk ka reshtur kurrë së qëni...

Diktatura, sëmundja ngjitëse e Egjiptit tim

Autor i njohur i «Pallati Jakubian» dhe «Kam vrapuar drejt Nilit», ’Ala al-Aswani kthehet në librari me një libër që ka një titull diagnostikues....

Në Buenos Aires me Borges

Me rreth 16 kilometrat katrore të saj, sot Palermo është më e shtrira e 48 lagjeve – barrios – të Buenos Aires. Vetë kjo,...

Gjeopolitika e Gabriel García Márquez

Nga Fidel Castro tek Carlos Andrés Pérez, miqësitë e shkrimtarit kolumbian zbulojnë shumë mbi “qasjen shkencore ndaj pushtetit” të tij. Dhe mbi identitetin latinoamerikan.   Më...

Vështrimi i Olga Tokarczuk

  Me Nobelin e Letërsisë të caktuar njëherazi polakes Olga Tokarczuk dhe austriakut Peter Handke, mund të pohohet se ka fituar Europa Qendrore, me të...

Kryeveprat letrare e urryera nga shkrimtarët e mëdhenj

  Nuk është e lehtë të thuash se diçka nuk na pëlqen kur të gjithë e pëlqejnë. Rreziku është se mos akuzohemi se nuk kuptojmë...

Prapaskenat e një çmimi

Vitin e kaluar Akademia e Suedisë nuk e ka dhënë çmimin e saj për letërsinë si pasojë e disa skandaleve me sfond seksual. Por...

Danilo Kish: Këshilla një shkrimtari të ri

Kultivo dyshimin ndaj ideologjive dhe parimeve dominuese. Qëndro larg nga parimet. Ki mendjen të mos e ndotësh gjuhën tënde me atë të ideologjive. ...

Një bashkëbisedim me Sylvia Iparraguirre

“Kalova një natë të paharrueshme me Borges, një mospërfillës i vërtetë”: Dialog i pafundëm më Sylvia Iparraguirre   Duhen guxuar veprime kundërrrymë, kundër renditjes mbizotëruese. Një...

Arkeo – Gabo i intervistuar nga Enzo Biagi

“E majta? Promovimi i vetëm njerëzor i mundshëm” “Luftoj me penë dhe e identifikoj veten me revolucionin kubanez” “Miqësia ime me Fidel Castro? Bazohet tek letërsia....
0FansLike
69,211FollowersFollow
32,600SubscribersSubscribe

EDITOR PICKS