Artkulture

Artkulture

Rruga e despotëve

Pushteti e siguron hakmarrjen me goditje populizmi, polarizimi dhe pas të vërtete. Në çfarë synojnë autokratët e rinj sipas Moisés Naím.   Nga fundi i pushtetit,...

Johnny Depp vs Amber Heard

Akuza për dhunë, abuzime reciproke, kërkesa ekonomike hiperbolike. Përmbledhja e kauzës ligjore që po shkatërron jetë dhe karriera. Si dhe po përçan Hollywood. Procesi i...

Kritikja e artit Carla Glori ka zbuluar identitetin e vërtetë të Gioconda

Bëhet fjalë për Bianca Giovanna Sforza, që ka shërbyer si modele si për Monna Lisa, ashtu edhe për fytyrën e San Giovanni tek Darka...

Duke nxjerrë zëra shqiptarë: Një bashkëbisedim me Margo Rejmer

Mud sweeter than honey (2018, Përkthim anglez 2021) nga gazetarja dhe shkrimtarja polake Margo Rejmer është një portret i akullt i jetës nën diktatorin më...

Ujqit e Stanislav

Në 2017 u dërgova të merrja pjesë në Pen International Congress në Leopoli. Pranova për shumë arësye, njëra prej të cilave krejtësisht personale. Gjyshi...

Jakobinët janë rikthyer

“Antiracizmi është shndërruar në një gjykatë revolucionare dhe jemi në vitin 1793”. Një intervistë me Mathieu Bock-Côté.   Në fushën intelektuale Mathieu Bock-Côté zë një vend...

Kush i vret filmat

Industria e argëtimit po përqëndrohet gjithnjë e më shumë në pak duar. Lajm i keq për punonjësit dhe për publikun. Gjatë gjithë pandemisë kanë qenë...

Gulagu mendor

Nga sovjetikët tek koreanoveriorët, beteja ndaj politikisht korrektes është shtyrë përpara edhe nga kush është arratisur prej regjimeve komuniste. Në vitin 1976, nga faqet e...

Djegie librash dhe shpirtërash

Magazinat e dijes dhe korrentet shpirtërore antikonformiste pësojnë gjithmonë sulme. Richard Ovenden: «Bibliotekat dhe arkivat janë sot objekte më të çmuara se kurrë, pasi...

Fantazma e Jimmy Hoffa

Për filmin “The Irishman”, filmin e Martin Scorsese lidhur me sindikatën amerikane, mafien dhe korrupsionin. Duhet të pyesim edhe sesi vazhdojnë sot këto metoda,...
0FansLike
69,211FollowersFollow
32,600SubscribersSubscribe

EDITOR PICKS