Autorët Posts by Periskopi

Periskopi

901 POSTS 0 COMMENTS

Intervistë me Paul Virilio

Prej 30 vitesh teoricieni kulturor Paul Virilio përsërit në thelb të njëjtën gjë, duke ia përshtatur specifikave të ndryshme në momente të ndryshme. Ndoshta...

Luftëra hapësinore

Orbita e tokës ishte vendi i bashkëpunimit dhe i dialogut, por po kthehet konkurrenca. Qëndron Rusia dhe sidomos Kina.   Si një rreth që mbyllet, saktësisht...

Autenticiteti dhe e shenjta. Një intervistë me Gilles Lipovetsky

Askush si Gilles Lipovetsky (vitlindja 1944) nuk ka arritur në gjithë këto vite t’u bëjë një portret kaq akut shoqërive liberiste dhe demokratike, duke...

Kriptovaluta: Kutia e Pandorës e rinovimit financiar

Në financë (por jo vetëm) ka filluar epoka e tranzicioneve të mëdha. Një botë e re e përbërë nga teknologji dixhitale eksponenciale ku është...

Ukrainasit e Izraelit

Presidentë, kryeministra, gjeneralë. Pionierë dhe shkrimtarë. Një pjesë e mirë e shtetit hebraik vjen nga qytetet nën bombat ruse.   Devorah Dayan e përmblodhi historinë e...

Mandati i arrestimit kundër Putinit: ligjshmëri dhe diplomaci

Urdhëri i arrestimit i spikatur i 17 marsit nga Tribunali Penal Ndërkombëtar (ICC) kundër presidentit rus, edhe pse ka shanse të pakta që të...

Inteligjenca artificiale midis revolucionit dhe “guard-rail”

Një intervistë me Paolo Benanti   Paolo Benanti jep Teologji në Universitetin Papnor Gregorian, ka studiuar Inxhinieri dhe prej shumë vitesh merret (edhe) me kryqëzimin midis etikës...

Kosovë – Serbi: Marrëveshja që mund të ndryshojë gjeopolitikën europiane

Kosova dhe Serbia duket se kanë gjetur marrëveshjen që do të mundësojë normalizimin e raporteve të tyre. Mirëkuptimi, vetëm verbal, është arritur më 27...

Mossuksesi i forcave të armatosura ruse

Forcat e armatosura ruse nuk kanë qenë në gjendje të arrijnë objektivat e tyre fillestare. Megjithëse elementët që kanë shkaktuar mossuksesin e Moskës janë...

Pse duhet ta ngadalësojmë zhvillimin e Inteligjencës Artificiale. Apeli i profesor...

Një prej mendjeve më brilante prapa letrës së bashkëfirmosur nga Musk dhe njëmijë ekspertëve të inteligjencës artificiale shpjegon se pse duhet ta frenojmë zhvillimin...