LATEST ARTICLES

Pse është kaq e vështirë të reformohet policia amerikane

Kur ka nisur të qarkullojë në rrjet filmimi që tregonte çastet e fundit të jetës së George Floyd, shumë e kanë parë të zënë pre e habisë dhe e përbuzjes. Një afroamerikan 46 vjeçar, Floyd ka ndërruar jetë më 25 maj, i mbytur teksa një agjent policie i Minneapolis i shtypte qafën me gju gjatë një arrestimi. Por pak...

Stanley Ho, mbreti i kazinove

Stanley Ho, mbreti i kazinove Historia e pabesueshme e njeriut që ka shpikur Macao Stanley Ho ka ndërruar jetë në moshën 98 vjeçare pasi ka akumuluar mbi 12 miliard dollarë pasuri, duke u bërë një prej njerëzve më influentë të Azisë dhe që ka kaluar pa u prekur nga të gjitha ndryshimet e mëdha e Shekullit të Shkurtër. Tani 17...

Të ndryshojmë qytetet

Jo trafik, reduktim i ndotjes, solidaritet midis njerëzve, masa në favor të më të dobtëve. Gjatë këtyre muajve banorët e qyteteve kanë eksperimentuar një mënyrë të re të jetuari. Një mësim i rëndësishëm për të ardhmen.   Prej disa javësh jeta në qytete është vënë në gjendje pauze. Rrugë të heshtura, qiej bosh, parqe të shkreta, kinema, bare dhe muzeume të...

Traktatet që bënë Lindjen e Mesme

Lindja e Mesme pas Traktatit Sykes – Picot Traktati i fshehtë Sykes – Picot i majit 1916, me të cilin Franca dhe Anglia do të ndanin në rast fitoreje Perandorinë Osmane, në pjesën më të madhe e humbi domethënien e tij qysh një vit pas nënshkrimit, kur fakte të reja e modifikuar kompozimin e vetë rreshtimit aleat, si edhe objektivat...

Rusia, referendumi kushtetues: Në çfarë konsiston dhe çfarë do të ndryshojë

I parashikuar të mbahej më 22 prill, referendumi është shtyrë në një datë për t’u përcaktuar, megjithatë mbetet një hap i rëndësishëm për fatet e Federatës Ruse. Domethënia e reformave dhe e panjohura e pandemisë Covid-19 Më 17 mars Presidenti rus Vladimir Putin caktoi një referendum kushtetues që do të mbahej 22 prillin e ardhshëm. Por për çfarë do të...

“Një 10% më pak demokraci do të zgjidhte shumë prej problemeve tona”

Është teza e ekonomistit Garret Jones, sipas të cilës demokratizimi i vendimeve ia përmirëson cilësinë, ama deri në një pikë të caktuar, përtej së cilës vë në rrezik mirëqenien e një vendi. Motivi? Interesi elektoral afatshkurtër i politikanëve mbizotëron mbi të mirën e përbashkët Kush duhet të qeverisë? Koronavirusi vendos në qendër të debatit më të lashtën e çështjeve politike....

Një perspektivë polake për 8 majin 1945, përvjetorin e 75-të e mbarimit të Luftës së Dytë Botërore

E dini se çfarë po bënte Gjeneral Leopold Okulicki, komandanti i fundit i Home Army, një prej lëvizjeve ushtarake më të mëdha klandestine të Europës së pushtuar, më 8 maj të vitit 1945? Apo çfarë po bënin edhe Zëvendëskryeministri i qeverisë polake Jan S. Jankowski dhe Presidenti i Parlamentit klandestin Kazimierz Pużak? Sigurisht që po festonin mbarimin e luftës e...

Çfarë na mësojnë koronavirusët e së kaluarës

Sot 4 koronavirusë janë përgjegjës për ¼ e ftohjeve në të gjithë botën. Por kur infektojnë qeniet njerëzore, për herë të parë ka mundësi që qenë më të rrezikshëm. Në vitin 1889 për herë të parë një sëmundje e shfaqur në Azinë Qendrore u përhap në të gjithë botën, duke u transformuar në një pandemi që zgjati gjithë vitin e...

Mitologjia e Planit Marshall

E kotë të bëhen krahasime me programin që rindërtoi Europën pas Luftës së Dytë Botërore: Pati shumë më tepër para (dhe me fond të humbur), të shoqëruara nga tri akse që revolucionarizuan sistemin ndërkombëtar. Dhe mbi të gjitha, askush sot në Europë nuk ka ndërmend të marrë mbi vete përgjegjësinë e udhëheqjes së tranzicionit dramatik siç bënë Shtetet e...

“Urdhëri për pushkatimin e Mussolini dhe ministrat e tij nuk ekzistonte”

Kush e ka vrarë vërtet Duçen? Një dialog me Luciano Garibaldi 28 prill 1945, Giulino di Mezzegra, pjesë e Tremezzina, Como. Në një vend të largët deri në të padukshëm, i dënuar pa proces gjyqësor, i kapur teksa është në arrati, Benito Mussolini. Me të, Claretta Petacci. Nga ajo ditë, çfarë paradoksi, gjëja e vetme e sigurtë është se nuk...